Bloggsvar: “Jag är en blind ledarhund”

Privata Affärer har börjat med något de kallar småföretagarbloggar (vilket egentligen är en bloggtävling). Flera väldigt intressanta bloggar att följa finns där och nu när jag på morgonen läste igenom de olika bloggarna hittade jag ett intressant inlägg av Jack Melcher-Claësson. Han pratar i inlägget om en situation som är lik den jag själv är i där han inte är helt insatt i hur tekniken fungerar och att det kan ses både som svaghet och styrka som företagare. Själv vet jag mycket väl att jag har svagheter på den tekniska arenan. Jag vet knappt hur man gör en hemsida, vilket säkert märks på denna blogg. Precis som Jack skriver tror jag dock att det kan vara en styrka för att man då ser till användarnas behov snarare än tekniska begränsningar.

Om jag kommer på en affärsidé är den oftast på något sätt relaterad till att bygga en hemsida, och det kan jag som jag tidigare nämnde inte. Dock ser jag inte detta som ett problem, för jag vet att jag har oerhört kompetenta människor bara ett telefonsamtal bort (eller oftare ett klick på MSN Messenger) som är väldigt duktiga på detta. Tillsammans brukar vi diskutera vad som är görligt, hur konkurrensen ser ut och hur mycket tid som krävs för att nå dit vi vill. Om det känns positivt gör vi en mindmap tillsammans (vilket det nästan alltid blir) och jag brukar sätta mig och planera innehållet och vilka dealer man kan tänkas göra då det är mitt bord (eller Nathalies om det är hennes projekt).

Generellt tror jag att det finns en enorm rädsla för företagande och att starta företag därför att folk tror att man måste kunna allt själv. Jag vill bestämt dementera detta. Självklart är det bra att ha en grundförståelse för allt det man gör så att man vet ungefär vad man kan göra och hur man ska tänka, men att försöka göra allt själv tror jag inte bara är övermäktigt utan ganska korkat. Även om jag nu KAN bygga en sida hjälpligt så vet jag att det finns många människor som är mycket bättre än jag på detta. Varför ska jag då spendera tid och kapital på att göra något som i slutänden inte alls är lika bra som om jag tagit in en partner eller konsult att göra arbetet. När det gäller företagande jobbar både jag och Nathalie väldigt sällan ensamma. Vi tar hjälp med byggandet av hemsidor av en kille som har samma sits som oss. Han är fantastiskt duktig på SEO och att få sidor att synas och konvertera. Han KAN mycket väl skriva innehållet på sina siter själv och förhandla dealer, men han tycker det är tråkigt och känner inte att han gör det lika bra som om han låter oss göra det.

Ibland känner dock även vår partner att han inte klarar av en viss bit och då kan vi ta in konsulter för att lösa det, exempelvis designer eller funktioner. Jag tror att det är viktigt att våga släppa kontroller över vissa delar av sitt företag för att fokusera mer på det man är riktigt bra på. Självklart medför detta att man får sämre marginaler än om man gör det själv, men då jag är övertygad om att jag tjänar mer på det så vinner vi i längden på detta. För att ta ett konkret exempel så kanske jag kan bygga en hemsida själv inom ett visst ämne som genererar 25 000 kr, medan jag om jag fokuserar på att skriva och förhandla dealer till samma sida och istället tar in en partner för att bygga sidan och optimera den kanske den totala inkomsten från sidan blir 100 000 kr vilket gör att även om jag betalar en betydande andel av min vinst till min partner så är min totala vinst högre.

Med detta inlägg vill jag få dig som läsare att fundera över ifall du verkligen gör allt bäst själv, eller om ni har folk i er omgivning eller företagskontakter som faktiskt skulle kunna göra det bättre och få er att tjäna mer. Jag är övertygad om att så kan vara fallet för många företag i Sverige och världen idag!

Leave a Reply