Entreprenörskap blir skolämne

Äntligen tas det steg för att öka företagandet i Sverige. Enligt en kort nyhet på DI.se kommer ett nytt ämne att bli obligatoriskt för vissa relevanta gymnasieprogram kallat “entreprenörskap”. Detta tror jag är ett viktigt steg för att öka företagandet. Det finns många som har föreställningar hur det är att vara företagare, och ordet “entreprenör” har nästan en ful klang över sig i vissa grupper, och överskattas i andra. Jag stöter ofta på problem med människor som tror att bara för att jag kan ta ledigt en förmiddag för att göra annat än arbete, så latar jag mig. Fick exempelvis en förmaning av dagmamman till våra barn häromdagen när jag ville utöka tiden de gick där från dagens 15 timmar om att jag bara kunde ha barnen hos henne under mina arbetstimmar. Jag som jobbar väldigt andra timmar än de vanliga 9-17 undrade om det gick bra att jag kom in på söndag kl 9 och lämnade barnen som vanligt då, eller om hon skötte läggningen då jag brukar jobba mellan 19 och 23 på kvällarna.

Samtidigt märker jag ofta hur mycket kunskap som saknas om att driva företag bland de som står i startgroparna för att göra just detta. Det är ett snårigt regelverk och det är mycket man förväntas kunna. Samtidigt blir den sociala tryggheten många gånger helt förändrad vilket många, inklusive mig blir chockade över. Mitt favoritexempel är när vi skulle bestämma min frus mammapeng. En vanlig anställd skickar in sitt lönebesked och anställningsbevis och får sin mammapeng bestämd efter detta. Min fru driver en enskild firma och hade jobbat heltid ungefär ett halvår mellan de två mammaledigheterna (ja, vi har barn tätt). Hon hade ett bra kontrakt under denna tid med en kund och tjänade mycket pengar. Försäkringskassan försöker ge oss minsta beloppet man får med hänvisning att de inte kan veta hur mycket hon kommer tjäna. Att uppvisa en inkomst långt över maxgränsen för mammapeng under 6 månader var inget bevis enligt dem på att hon skulle fortsätta tjäna de pengarna under resten av året. Alltså bestämdes hennes årsinkomst till den summan hon tjänat under 6 månader (trots att vi kunde uppvisa att hon hade kontraktet kvar om hon skulle kunnat jobba).

Argumentet som sådant må vara korrekt, de kan inte veta att pengarna kommer fortsätta komma in, men en anställd kan få sparken och andra saker kan hända som påverkar deras situation. Dessa frågor lär dock inte tas upp i ämnet “entreprenörskap”, men det är likväl ett bra steg för företagandet i Sverige!

Leave a Reply