Svag dollar bekymmer för svenska affiliates

För ett år sedan var det panik i världen med den “finansiella krisen”. Små valutor som den svenska kronan rasade och de stora världsvalutorna, speciellt USD blev mycket starkare. Detta var till fördel för de bolag som sysslar med export och får betalt i de utländska valutorna.  Då den svenska affiliatemarknaden än så länge är relativt outbyggd så är de flesta bra affiliateprogrammen idag utländska och betalar således i EUR eller USD. När dessa valutor stärktes så ökade intäkterna således vilket begränsade den negativa effekt som en vikande annonsmarknad samtidigt gav upphov till. Idag ser det dock inte längre lika ljust ut. Senaste tiden har dollarn minskat rejält i värde och närmare sig nu de nivåer där den låg innan krisen och har tappat nästan 50% sedan toppen. Om man ska gå efter de rapporter och framtidsutsikter som olika s.k. “experter” ger så ser det ut som om vi får vänja oss vid en nivå på dollarn som den är nu, eller lägre.

Detta är helt klart något som påverkar marknaden som den ser ut nu då det tvingar de som jobbar med detta att tänka om. Speciellt bekymmersamt är det för affiliates inom spelsektorn som redan i flera år fått kämpa mot en luddig lagstiftning. Dels har man kunnat bli fälld för att man marknadsför “illegalt spel”, men samtidigt har skatteverket varit snabba att kontakta dem som inte gjort rätt för sig. Detta har fått till följd att flera av de största affiliatsen har tvingats flytta sin verksamhet utomlands, till Malta eller Cypern. De som stannat kvar på svenska marknaden har hållit en låg profil. En vikande dollar underlättar verkligen inte situationen för dessa aktörer som utöver ovanstående dessutom tampas med en oerhört mycket tuffare konkurrens och en i skandinavien vikande marknad.

Personligen tittar jag efter nya marknader och möjligheter. Det finns stora möjligheter i Sverige idag för onlinemarknadsföring och affiliatemarknadsföring i synnerhet. Det handlar bara om att öppna ögonen för rätt personer. Om vi lyckas med detta så överkommer vi problemen med utländska svaga valutor då vi då kan få betalt i SEK.

Leave a Reply